
Воркшоп Смачної паски та Божої ласки
В Житомирському професійному ліцеї Житомирської обласної ради проходять заходи в рамках роботи освітнього хабу «Дружній простір». Так, 12 квітня 2023 був проведений ВОРКШОП «Смачної Паски та Божої ласки», який підготували майстри виробничого навчання Людмила МИХНІЦЬКА, Тетяна ЧЕРНЯХІВСЬКА та Тетяна КРАВЧЕНКО. Здобувачі освіти ліцею, внутрішньо переміщені особи та представники колективу уважно спостерігали за дійством, яке відбувалося. З великим інтересом вони слухали про українські традиції та звичаї святкування Великодня, який є головним днем у році для всіх православних християн.
А далі розпочався майстер-клас, під час якого цікаво і змістовно був показаний повний технологічний процес приготування пасок: «Класичної з дріжджового тіста», «Крафінів» та «Паски сирної дріжджової».
Здобувачі освіти формували тісто для випікання. Кожен присутній на майстер-класі мав можливість випекти та оздобити свою пасочку. Учасники заходу були заворожені філігранною роботою майстрів виробничого навчання, чарівним перетворенням продуктів в пасхальне тісто. В лабораторії панувала тиша, гарний настрій і тепло від кожного. Гості обмінювались сімейними звичаями святкування Великодня, разом з тим, і тими відчуттями, які пов’язані з війною та очікуванням Миру і Перемоги.
Результати воркшопу «Смачної Паски та Божої ласки» були вражаючими. Кожна оформлена пасочка мала свою неповторну композицію.
Колектив Житомирського професійного ліцею Житомирської обласної ради щиро вітає всіх православних вірян зі СВІТЛИМ ХРИСТОВИМ ВОСКРЕСІННЯМ! Бажаємо всім здоров’я та МИРУ! Нехай передзвін великодніх дзвонів принесе Вам лише благі вісті!

Технологія приготування
Насамперед готуємо опару. Пресовані дріжджі треба розім’яти виделкою в окремому посуді і залити теплим молоком.
Додаємо 4 ст. л. борошна, дрібку цукру, розмішуємо виделкою та накриваємо плівкою. Опара має постояти в теплі близько 20 хвилин.
Потім потрібно перетерти сир (жирність 9% дрібнозернистий).
Перетираємо через сито або перебиваємо блендером.
У сирну масу додаємо яйця, сіль, цукор, розтоплене масло і ром та вимішуємо до однорідності.
У збиту масу додаємо опару. Для аромату капаємо ванільну есенцію (можна екстракт або ванільний цукор).
Просіваємо борошно та замішуємо тісто. Тісто має вийти м’яким та липким.
Тепер можна додати промиті родзинки. Великі родзинки варто дрібно нарізати.
Тісто накриваємо плівкою і ставимо в тепло на 2 години. Маса має збільшитися в 2 рази.
Викладаємо тісто у форми. Заповнювати форму слід на 1/3. Тісто має підійти ще раз. На це знадобиться 1,5 години.
Радимо перед відправкою в жарову шафу змастити верх пасок яйцем, і випікати при с температурі 180°С, 30 хвилин. Смачного!