
Кухар – найдавніша професія
З 22 до 26 травня 2023 року проходить Всеукраїнський тиждень професійної освіти. Він відбувається в межах Європейського року навичок. Головна ідея – допомогти людям здобути знання і навички, яких потребує сучасний ринок праці, а бізнесу – подолати проблему дефіциту фахівців.
В бібліотеці ЖПЛ ЖОР презентовано книжкову виставку «Кухар – найдавніша професія». Підібрана фахова література містить матеріали про історію професії, необхідні знання та освіту, важливі якості та навички, перспективи розвитку професії кухаря.
Ку́хар — це людина, яка професійно готує їжу для інших людей, як правило, в закладах громадського харчування.
З історії професії
Професія «кухар» розвивалася разом з цивілізацією, тому перші страви виглядали просто як обпалені на відкритому вогні напівсирі шматки м’яса або риби. Довгий час приготування їжі було справою суто сімейною. Займалась цим, зазвичай, найстарша за віком жінка.
Вже в ІІІ столітті до н.е. у Римі існували кулінарні школи. Як свідчили давньоримські історики, у цей період чи не кожна освічена людина була кухарем. Займатися приготуванням страв вважалось модною та почесною справою.
Для греків кухарська майстерність була в одному ряду із музикою та поезією. У Давній Греції налічувалось близько 50 письменників, які присвячували кулінарному мистецтву сторінки своїх книг. За їх рецептами готувалися страви для учасників Олімпійських ігор.
Історична доля нашої кухні склалась так, що вона особливо яскраво розквітала у монастирях. Так, вже в XI ст. в Києво-Печерському монастирі серед ченців було кілька кухарів.
Щоб стати професійним кухарем, бажано мати профільну освіту. Професію можна здобути в нашому Житомирському професійному ліцеї ЖОР.
Навчальний процес з професії «Кухар» складається з професійної та теоретичної підготовки. Крім основних предметів – технології приготування їжі з основами товарознавства, вивчаються устаткування підприємств харчування; облік, калькуляція і звітність; гігієна та санітарія виробництва; фізіологія харчування; організація виробництва та обслуговування; охорона праці. Важлива роль у формуванні практичних вмінь належить виробничому навчанню.
Гарний кухар сьогодні – це творець. Характерним для кращих кулінарів є те, що вони не зупиняються на тому, чого вже досягли, а постійно навчаються, уважно переймають і вивчають досвід інших, беруть участь в різних професійних конкурсах. Ще одна сходинка до майстерності — розробка і створення нових страв.
Колись кухарі могли створювати репутації знатних будинків і навіть цілих держав. Сьогодні кухар не в меншій мірі може впливати на дійсність. Будучи тонким знавцем своєї справи, кухар може змінити настрій гостей, прославити те чи інше ім’я, створити той чи інший ресторанний бренд.
Інформацію підготувала бібліотекар Леся СЛЮСАР.